pondělí 7. dubna 2014

Prádelna: nová sušička prádla



Vybíráme novou sušičku prádla

Mnohé konzervativněji smýšlející hospodyňky zastávají názor, že sušička prádla v domácnosti není zapotřebí a že prádlo uschne i na vzduchu mimo ni. Mají určitě částečně pravdu, nicméně pokud chcete opravdu ušetřit čas a v neposlední řadě i své síly, pak se určitě vyplatí kvalitní sušička na prádlo. Současný výběr sušiček je skutečně velký a najít tu ideální přímo pro vás nemusí být zrovna jednoduché. Podle čeho bychom se tedy při výběru té správné sušičky prádla měli orientovat?

sušička na prádlo

Typ sušičky na prádlo

V první řadě byste si měli dobře rozmyslet, zdali volit sušičku ventilační anebo kondenzační. Oba typy sušiček fungují na poněkud odlišném principu a vyznačují se různými klady i zápory. Ventilační sušičky jsou typické tím, že je u nich horký vzduch smíchaný s párou z prádla vyháněn postupně ven ze sušičky. Trubice je napojena na větrací otvor v některé ze zdí. Potřebujete tak místnost s vnějším odvětráváním. Kondenzační sušička funguje na principu uzavřeného obvodu. Vlhkost se kondenzuje do zásobníku. Ten se pak v případě naplnění jednoduše vyleje.

Energetické nároky sušičky

Velmi důležitým aspektem při výběru sušičky na prádlo je její energetická náročnost. Na tu se určitě při koupi soustřeďte. Energeticky méně náročné jsou ventilační sušičky. U kondenzačních se setkáme s poněkud větší spotřebou energie. U sušičky si dejte také pozor na typ tepelného čerpadla, jež se v nich nachází. To musí být skutečně kvalitní. 


sušička na prádlo Whirpool
sušička na prádlo Whirpool


Na co si ještě dát pozor?

Každá hospodyňka určitě ocení, když je prádlo před žehlením co nejvíce rovné a obsahuje minimum ohybů. Mnohé sušičky dnes dokážou bez problémů usušit prádlo takovým způsobem, že se následné žehlení stane doslova hračkou. Mnohé sušičky umí i to, že prádlo bude po vysušení mnohem jemnější a příjemnější na dotek i bez použití aviváže. 

3 komentáře:

  1. Sušička na prádlo je strašně velký pomocník. My máme sušičku značky Lord. Přes zimu je to super. Prádlo vyperu, dám do sušičky a pak jen vyndám, složím a uklidím do skříně. Nemusím tak konečně prádlo sušit několik dní. Přes léto ho dávám uschnout ven, aby se hezky vyvětralo. Na sluníčku je suchý během chvíle.

    OdpovědětVymazat
  2. Více než o žehlení jsem se začala zabývat o uskladňování prádla, jež mi vyhodí sušička - to je taky revoluční vynález. Člověk by v 19. století nevěřil, že jakmile se vrátí z pole, nebude muset řešit zpocená trička od dědka. Prostě šup do pračky, následně do sušičky. Žehlení jsem se ale nadobro nezbavilo. Občas použiju parní generátor.

    OdpovědětVymazat
  3. Rozbila se mi sušička na prádlo, a to pro mě byla velká rána, jelikož máme dvě malé děti a denně je špinavého prádla dost velké množství a sušit to vše na sušáku je nemožné. Tak se manžel rozhodl koupit novou, přičemž narazil i na sprchové kouty. Kromě sušičky tak máme doma i nový sprchový kout.

    OdpovědětVymazat