středa 9. dubna 2014

Jak na efektivní způsoby vytápění?

Jak na efektivní způsoby vytápění? Tepelná čerpadla jsou správnou volbou!

Nejenom u novostaveb, ale také v případě rekonstrukcí domů je nutné přemýšlet nad tím, jak co nejefektivněji vytápět. V tomto ohledu je na výběr několik možností, ale z hlediska těch nejmenších nákladů jasně vedou tepelná čerpadla. Jejich princip je přitom velmi jednoduchý, jelikož dokážou odebírat externí energii, kterou dále přetvářejí na samotné teplo, které je standardními cestami rozváděné po domě. Ty nejběžnější typy dokážou využívat energii ze vzduchu, z vody, popřípadě také ze země.
Tepelná čerpadla Zubadan
Tepelná čerpadla Zubadan

Jak je to s pořizovacími náklady?

Nutno říci, že ačkoliv se z hlediska efektivity jedná o tu nejúspornější možnost, je z hlediska pořízení jednou z nejnákladnějších. V případě porovnání s kotlem na jiné typy paliva se však za pár let celkové náklady vyrovnají, a tepelná čerpadla již dále šetří. A tak není divu, že jsou umísťována do celé řady novostaveb. Například Praha a zdejší developerské projekty hlavně v satelitních městečkách s nimi počítají. Stejně tak jsou samozřejmou součástí třeba nízkoenergetických nebo pasivních domů, kde dokonce právě jejich nenáročnost musí splňovat určité požadavky a normy.

Tepelné čerpadlo

Nejenom vytápí, ale také chladí

Co je však dokonalou výhodou daného řešení, to je to, že nepřijdou vhod pouze v zimním období, ale dokážou odvést dokonalou práci i v létě, kdy naopak fungují jako klimatizační jednotka. Vždy však záleží na konkrétním typu, ale obecně lze říci, že některá tepelná čerpadla toto skutečně umožní. Poté už záleží na konkrétních možnostech dané oblasti, jelikož ne vždy je možné použít třeba čerpadla země-voda, ale s nasazením nejoblíbenějšího typu vzduch-voda, obvykle nejsou problémy v žádných lokalitách, a nemá je ani zmíněná Praha. A samozřejmě je mylné se u tohoto typu domnívat, že funguje pouze při vyšších teplotách. Naopak dokáže využít energii, kterou změní na teplo, i při teplotách pod bodem mrazu.

8 komentářů:

  1. Právě ty pořizovací náklady mě od tepelného čerpadla nakonec odradily. Je pravda, že z dlouhodobého hlediska se to vyplatí, ale já si něco takového prostě dovolit nemohl. Místo toho jsem si koupil kotel na pelety a musím říct, že s tím jsem zatím také spokojený. Nemám důvod měnit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě kotel na pelety má kamarád a je s tím taky moc spokojený. Hodně si pochvaluje kolik mu to dokáže ušetřit. To my u nás doma na vytápění tuto zimu používali hlavně krbová kamna a musím říct, že jsem taky spokojený. Hlavně co se týče poměru cena - výkon jsou krbovky fakt skvělé.

      Vymazat
  2. Mně se tepelná čerpadla líbí hlavně z hlediska těch možných úspor. Nedávno jsem si to ale počítal a zjistil jsem, že podobných úspor za vytápění bych mohl dosáhnout i pomocí rekuperační jednotky, která je trochu levnější. Co si o tom myslíte? U těch rekuperačních jednotek se mi hodně líbí i to, že zároveň i čistí vzduch, což bychom doma určitě ocenili, protože náš syn je alergik.

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel, jak se dnes všechno zdražuje, tak i my přemýšlíme nad levnějšími způsoby vytápění. A musím říct, že právě tepelná čerpadla se mi v tomto ohledu dost zamlouvají. Nedávno jsme to s manželem zkoušeli počítat a ty úspory by u nich opravdu byly znát. Bohužel je škoda, že ty pořizovací náklady jsou tak velké. To by ale zase možná mohla vyřešit dotace.

    OdpovědětVymazat
  4. Ono to hodně záleží na tom, jakou máte rozlohu domu nebo bytu, jaké máte možnosti a taky jaký máte rozpočet. Samozřejmě že každý chce efektivní vytápění, ale pro každého to znamená něco jiného. Já proto razím teorii, že nejlepší je nechat si udělat nabídku na míru ideálně od někoho, kdo tomu trochu rozumí a orientuje se v tom. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, jedna věc je efektivita vytápění v bytě, ale vemte si, jak důležité je to například ve větší firmě. Tam se taky musí nějak topit. My jsme se v té naší právě hodně poslední dobou zaměřili na úsporu energie. A to nejen co se týče topení, ale třeba i ve výrobě. Právě do té jsme teď koupili nové úspornější šroubové kompresory, tak jsem celkem zvědav jak se to projeví.

      Vymazat
  5. Nevíte jak je to s těmi dotacemi na tepelná čerpadla? Dá se to ještě nějak získat nebo ne? Hodně teď právě řeším alternativní zdroje tepla. Na plynu už prostě být závislý nechci. A tepené čerpadlo je určitě jedna možnost. Pak mě napadlo ještě koupit krbová kamna. Díval jsem se, že třeba tady se dají sehnat levně. Ale zase těžko říct jak to bude s tou cenou dřeva do budoucna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, co vím, tak ten program Nová zelená úsporám pořád běží, takže by to mělo jít. Pokud se ale nemýlim, tak si stejně budete muset tepelné čerpadlo nejdříve zafinancovat z vlastních zdrojů a pokud dostanete dotaci, tak vám pak část bude proplacena. Právě proto do TČ nakonec nejdu, teď si to prostě dovolit nemůžu. Místo toho mám koupená krbová kamna a nové kouřovody a během následujících měsíců se nejspíš pustím do instalace.

      Vymazat