středa 2. dubna 2014

Kuchyně: Vybírám novou myčku na nádobí

Vybírám novou myčku na nádobí

Myčka na nádobí představuje skvělého pomocníka do jakékoli domácnosti. Pokud se pro myčku rozhodnete, pak stojí zato vybrat ji v co možná nejkvalitnějším provedení. Rozhodně byste neměli volit pouze na základě ceny konkrétní myčky, ale měly by rozhodovat i mnohé jiné faktory. Buďme tedy konkrétnější a podívejme se přesněji na všechny aspekty, které jsou při výběru myčky na nádobí nejdůležitější.


Myčka na nádobí značky Miele
Myčka na nádobí značky Miele

Typ myčky

V první řadě je nezbytné soustředit se na to, který typ myčky na nádobí budete chtít. Dnes se běžně prodávají dva druhy myček. Tou první je myčka na nádobí s integrovaným ovládacím panelem, který se nachází na horní hraně víka myčky. Když je myčka vypnutá anebo když pracuje, pak panel není vidět. Druhým typem myčky na nádobí je logicky ta, která disponuje čelním panelem. Ten je na očích a jeho výhodou je fakt, že ihned vidíte, kolik času zbývá do konce mytí.

myčka na nádobí

Spotřeba vody a úspora času

Dalším důležitým faktorem je spotřeba vody při mytí. Každá myčka by měla být označena i tím, jakou spotřebu vody má. Ideální je volit myčku se spotřebou nejnižší a také s minimální energetickou náročností. Ostatně energetickým štítkem bude myčka označena stoprocentně. Důležitá je i úspora času při mytí nádobí. Mnohé myčky již nabízejí ekonomické rychlé programy mytí, jež se vyznačují skutečně vysokou rychlostí.

vestavná myčka na nádobí

Další aspekty výběru myčky

Důležité je u myčky i to, aby byla šetrná k nádobí, jež do ní vkládáme. Některé myčky jsou poměrně agresivní a na nádobí po nich mohou zůstat škrábance. Pozor si dejte i na to, jestli myčka vyžaduje odborné zapojení, anebo je zapojení tak jednoduché, že to zvládnete bez větších problémů svépomocí. V neposlední řadě nezapomeňte ani na některé speciální funkce a především na možnost pohodlného časového nastavení myčky. Díky němu bude myčka moci pracovat i tehdy, když nebudete zrovna doma.

2 komentáře:

  1. Ahoj, děkuju za super článek. Zrovna totiž vybírám novou myčku na nádobí, tak mi tyhle rady přijdou vhod :) Hlavně teda vybírám nějakou, u které je možné ji mýt třeba na "poloviční režim" (něco jako je tady. Zatím jsme doma jen dva, takže v týdnu toho nádobí zas tolik neušpiníme, ale nechci nechat nádobí v myčce smrdět dva dny, než se naplní :-/. A zase nechci pořizovat myčku zbytečně malou, pro případ že v budoucnu nás bude doma víc :).

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozná škoda, že jsem na tento článek nenarazila dřív. Asi před měsícem jsem si totiž právě myčku na nádobí pořídila. Bohužel před pár dny jsem zjistila, že se do ní vůbec nevejdou plechy do trouby které používám. To mě dost štve, protože právě umývání plechů je jedna z činností, kterou mám ráda nejméně.

    OdpovědětVymazat