úterý 26. dubna 2016

Vybíráme ložní povlečení podle materiálu

Dopřejte si trochu luxusu a vybavte si svou ložnici novým povlečením. Na trhu je velké množství povlečení, ale podle čeho si vybrat? Nejtěžší výběr je podle materiálu, z kterého je povlečení vyrobeno. Proto jsme se rozhodli podat vám pomocnou ruku a stručně jsme charakterizovali několik oblíbených materiálů. Nezbývá, než popřát šťastný výběr.

Mako-satén

Hodně oblíbené je saténové povlečení v provedení Mako-satén. Jedná se o hustou bavlnářskou tkaninu malé hmotnosti (120g/m2) s hladkým lesklým povrchem. Jeho základem je 100% mercerovaná a česaná bavlna tkaná v atlasové vazbě. Již na první dotyk zjistíte, jak je dokonale pohodlné. Ostatně na palec čtvereční bylo využito až 200 nití! Díky procesu mercerace si Mako-satén získává lesk podobný hedvábí, příjemnější omak, vyšší pevnost a afinitu k barvivům. Povlečení je z hlediska žehlení bezúdržbové. Vybírat lze u tohoto povlečení celou řadu zajímavých designových variant. Moc hezky vypadají třeba abstraktní motivy.

Saténové povlečení (Mako-satén) - stellaateliers.cz

Mako - Jersey

Výbornou volbou je bezesporu luxusní jerseyové povlečení v úpravě Mako Jersey. Pokud jste o tomto typu povlečení ještě neslyšeli, pak vězte, že nabízí maximální pohodu. Nejkvalitnější příze, z níž je ušito, poskytuje hladkost, měkkost a kompletní prodyšnost. Výrobky mají měkký omak, dobře splývají, jsou nemačkavé, mírně roztažné a elastické. Povrch je hladký nebo lehce členitý. Rozhodně přitom nelze zapomenout ani na dlouhou životnost. Luxusní povlečení tohoto typu nebudete muset žehlit. Kvalitní 100% čistá bavlna, pletená do oboulícního úpletu (140g/m2), zajistí tvarovou stálost. Příze opět prochází zušlechťovacím procesem mercerace, tudíž je o něco dražší než klasický bavlněný Jersey.

Jerseyové povlečení (Mako-jersey) - stellaateliers.cz

Mako - Damašek

Termín Damašek dnes představuje obchodní značku pro (nejčastěji) jednobarevné povlečení s kontrastními vzory. Toto vzhledové specifikum vzniká zejména díky střídání útkové a osnovní vazby. Dříve se tento typ povlečení vyráběl z hedvábných anebo lněných přízí. Dnes je pro něj typická příze z mercerované bavlny. Damaškové povlečení lze sehnat v různých cenových kategoriích. Nejdražší je to, jež se vyrábí ze stoprocentní egyptské bavlny, která prošla procesem mercerace – příze bývá označena Mako-Damašek.

Povlečení z Mako-Damašku bude i po mnoha vypráních vypadat stále jako nové, udrží si tvar i barvy. Prvotřídní materiál zaručuje také dokonalou prodyšnost a savost. Mako Damašek se proto výborně hodí na letní i zimní období. Mako Damašek lze sehnat i v kombinaci s Brokátem, což je označení pro těžkou, bohatě vzorovanou, tkaninu se třpytivými nitěmi.

Damaškové povlečení (Mako-Brokát-Damašek) Curt Bauer - stellaateliers.cz

Hedvábí

Hedvábí bylo po dlouhou dobu vzorem skutečné jemnosti a luxusu. Dnes je tomu nejinak. Tato tkanina mající svůj původ v Číně se může pochlubit historií starou 5 000 let. Ložní povlečení z hedvábí je hypoalergenní, na omak měkké a hladké, příjemně chladivé, saje pot a vyznačuje se vysokým leskem. Skvělé je především v tom, že v letním období dokáže příjemně ochladit a v zimě dokonale ohřát. Hedvábné ložní prádlo je navíc vysoce odolné vůči roztržení a pachům. Při koupi si budete moci vybrat z celé řady sytě barevných odstínů.

Hedvábné povlečení Curt Bauer - stellaateliers.cz

7 komentářů:

  1. To je tedy nádherné povlečení. Já bych chtěla jednou mít i takové jak pro sebe, tak i pro děti. Netušíte, kde by se dalo sehnat takovéto dětské povlečení ? Byla bych vám moc vděčná.

    OdpovědětVymazat
  2. Třeba pod hedvábným povlečením jsem asi ještě nikdy nespal. Docela by mě zajímalo jaké to je. Jinak je určitě pravda, že povlečení má prostě vliv na kvalitu spánku. Osobně si ale myslím, že ne až tak velký jako například matrace. My si právě nedávno kupovali novou tady a ten rozdíl oproti staré matraci jsem pocítil hned první noc.

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné povlečení takové jsem asi nikdy neměla, ale jak ho vidím asi si pro naši domácnost nějaké pořídím. Velice se mi líbí to hedvábné, ale přemýšlím nad tím, zda nebude klouzat po prostěradle z postele dolů. Jak je lesklé, tak mi připadá, že by to mohl být problém.

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá skvěle. Kvalitní ložní prádlo je určitě v ložnici důležité. My ale teď máme v ložnici takový problém, který asi ani sebelepší povlečení nevyřeší. Týká se to bohužel mé erekce, která už není ani zdaleka to, co bývala. Moc si nevím rady co s tím. Někde jsem četl, že by na to snad mohla pomoct viagra, tak si říkám jestli to nevyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Já si na kvalitní povlečení potrpím již odjakživa a osobně si nedokážu představit, že bych musela spát v nekvalitním materiálu. Každopádně i přesto se mi nakonec podařilo sehnat levné dekorační polštáře, s nimiž má ložnice hned zcela jiný vzhled. Nechtěla jsem to zas nějak přeplácávat, takže jsem koupila jen decentní přehoz.

    OdpovědětVymazat
  7. Přemýšlím jestli nějaké saténové povlečení doma vůbec máme. Myslím si ale, že ne. Teď momentálně máme v ložnici krepové a to není špatné. Ono ale těch materiálů povlečení existuje tolik, že je někdy opravdu těžké si vybrat. Jinak jestli můžu doporučit, tak docela dobrý přehled materiálů, nejen textilních mají například tady. Mají tam k tomu i super popisy, což se hodí. :)

    OdpovědětVymazat